Home » Brainfood » Wat is de ‘cloud’?

Wat is de ‘cloud’?

Wat is de cloud ?

Iedereen heeft het altijd over de ‘cloud‘ maar wat is dit nu juist? Cloud is het Engelse woord voor wolk en komt van cloud computing of een wolk van computers. Concreet dus het beschikbaar stellen van IT hulpmiddelen (software of hardware) via een netwerk van computers. Het meest gebruikte netwerk is uiteraard het internet waardoor de term ook dikwijls gebruikt wordt voor het internet.


Waar je vroeger perfect wist waar bepaalde informatie stond is dit bij informatie in de cloud minder van belang. Dikwijls staat de informatie op meerdere servers verspreid over de hele wereld maar merk je daar als gebruiker niets van.

Voordelen en nadelen

Software in de cloud heeft ontegensprekelijk een pak voordelen. De informatie is van overal toegankelijk indien men toegang heeft tot het internet. Dit schrikt soms af omdat men denkt aan de gevaren die deze beschikbaarheid met zich meebrengt. Hacking van de informatie is uiteraard evidenter van zodra de informatie verbonden is met het publieke internet.
Daarom kiezen voor de software vanuit jouw eigen bedrijf ter beschikking te stellen is meestal niet de juiste motivatie. Van zodra deze servers of software ook beschikbaar zijn via internet loop je dezelfde risico’s.
Een aantal andere belangrijk voordelen zijn de ontdubbeling van informatie, de toegang tot online backups, gemeenschappelijke beveiliging enz.
Zonder internet heeft men geen toegang meer tot de informatie. Dit kan bijvoorbeeld zeer vervelende zijn bij pannes maar eveneens tijdens een vliegtuigreis.

Snelheid van informatie

De snelheid van de informatie wordt niet enkel bepaald door de servers in de cloud waarop de informatie zich bevindt. Ook de snelheid van de verbinding met de server en de omvang van de data bepalen hoe snel je een antwoord krijgt.
Denk even aan het binnenhalen van groot document download van het internet. Dit duurt dikwijls al een redelijke tijd vooraleer je dit kan openen. Indien dit enkele keren per dag voorvalt ervaar je die vertraging niet als rampzalig maar als je zeer frequent meer dan 10 seconden moet wachten, leidt dit snel tot ergernissen.

De cloud: een oplossing voor alles en iedereen ?

Is software in de cloud de oplossing voor alles en iedereen? Nee, ondanks dat de cloud omwille van de vele voordelen dikwijls een perfecte oplossing is, is het niet voor alles en iedereen dé oplossing.
Er situaties waarin men beter kiest voor een interne applicatie die al dan niet offline beschikbaar is. Dit kan zowel zijn omwille van security, de nood aan eigen beheer, wettelijke verplichtingen als interne snelheid.
Door Hans Kuyken, mydigi.eu

Je website bij MITSN

Wil je ook vrijblijvend een offerte aanvragen voor een website? Neem gerust direct contact op via telefoon of mail via [email protected].